De Hef

2 Comments

De ijzeren spoorbrug de hef vormde van 1927 tot 1993 de verbinding tussen Noord- en Zuid-Rotterdam over de koningshaven.

De Hef (officiële naam Koningshavenbrug) is een buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam, die het Noordereiland scheidt van de wijk Feijenoord. De brug vormde deel van de spoorlijn Breda – Rotterdam.

De twee brugdelen aan de oevers stammen uit 1878. Het middengedeelte was oorspronkelijk een draaibrug. Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip ‘Kanderfels’ zelfs compleet tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug.

De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Deze brug was de eerste van haar soort in West-Europa. Joris Ivens maakte in1928 een avant-gardistische film over De Hef met als titel De Brug. Onder meer door deze film werd Ivens internationaal bekend. In 2007 schreef Oscar van Dillen zijnString Quartet 2 als muziekstuk bij deze stomme film. Arij de Boode en Pieter van Oudheusden schreven De Hef, biografie van een spoorbrug (1985, met een woord vooraf door Joris Ivens).

Op 14 januari 1933 dook Lou Vlasblom van de hefbrug. Een 2 weken later sprong Jan Tabbernee van een punt 6 meter hoger dan Vlasblom. Tabbernee kwam verkeerd terecht en overleefde de duik niet.

In 10 mei 1978 is de hefbrug aangevaren door het schip de ‘Nedlloyd Bahrein‘ tijdens de eerste vaart vanaf de scheepswerf Van der Giessen de Noord waar het gebouwd was. Gedurende enkele weken was het spoorwegverkeer gestremd.

De brug wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat de treinen sinds 24 september 1993 vanaf het Centraal Station tot station Zuid door de Willemsspoortunnel rijden. De oude spoorbrug is nu een monument als herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten

Categories: Rotterdam e.o.

2 Replies to “De Hef”

  1. Prachtig! Van 1970-1977 werkte ik in het Poortgebouw aan de Stieltjesstraat en zag daar een aantal keren per dag de Hef omhoog gaan. Knap dat je in de tere aquarelverf zo het stoere staal kunt weergeven!

  2. Wat een geweldige collectie, Jan. Niet alleen vakwerk maar veel tekeningen / aquarellen geven ook een mooi tijdsbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien