Striep

No Comments

Striep (AastersStriepStandaardfriesStryp), vroeger ook als ZurijpSurijpSurypSiripSeerijp of Zeerijp gespeld, is een gehucht op het waddeneiland Terschelling, provincie Friesland (Nederland), gelegen aan de waddendijk ten zuiden van Midsland. Op 1 januari 2005 had het gehucht 22 inwoners.[1] Het gehucht is gebouwd bij een oude uitwateringssluis in de Waddendijk en dankt daaraan de Nederlandse naam Seerijp of Zeerijp (als in het Groningse Zeerijp). De uitwateringssluis is tijdens de ruilverkaveling van 1948verwijderd.

Striep is de oudste nederzetting van Terschelling en was in de Middeleeuwen de woonplaats van de eilander adel. In 1545 werd er een klein kasteeltje gebouwd, dat moest dienen als buitenverblijf voor Cornelis II van Bergen, de heer van Terschelling en Griend tussen 1529 en 1560. Later huisden hier de graven van Arenberg.

Sinds 2009 is Striep de officiële naam. Daarvoor werd het gehucht aangeduid met de naam Seerijp. Striep verwijst naar een zeer oude nederzetting die iets ten westen van het huidige gehucht heeft gelegen. Een overblijfsel hiervan is het Strieperkerkhof, gelegen ten zuidwesten van Midsland.

Categories: Striep, Terschelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien