Het Witte huis en de Oude haven

1 Comment

De Oudehaven is een van de de oudste havens – aanlegplaatsen voor schepen – van Rotterdam. Ze ligt in het centrum van de stad, zuidoostelijk van station Rotterdam Blaak.
Na het afdamming van de Rotte ter hoogte van de Hoogstraat, de Middeldam, bleef ten zuiden daarvan een stomp van de rivier over met verbinding naar de Maas, omgeven door moerasland.
De eerste steiger werd hier aangelegd omstreeks 1350.[1]Tegenwoordig is het een bekend en druk uitgaansgebied met cafés en restaurants met terrassen aan het water vlak bij de bekende kubuswoningen en het Witte Huis is de naam van een gebouw in Rotterdam dat een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa is geweest. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak). Het was de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en wordt door sommigen ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd (al wordt die titel meestal aan de Boerentoren in Antwerpen toegekend).[1]

Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Categories: Rotterdam e.o.

One Reply to “Het Witte huis en de Oude haven”

  1. hi Jan,

    Foto 6 van het Witte Huis intrigeert mij. De klaprozen kon ik niet vinden op je site, als je daar ook een prijs voor op kunt geven vol gaarne.

    Dat is me wat zeg met dat hoofd van jou. Ik kan het niet zo goed begrijpen want ik heb als maar dat beeld van de middelbare school voor me. Jij bent net als ik een van de jongere in het gezin. Omgeven dus door ouwe mensen. Mijn oudste zus is nu 84. Ik vind dat allemaal nogal surrealistisch. Gezondsheidsproblemen genoeg, zelfs van mensen die ik fysiek enige niveaus hoger dan mijzelve had ingeschat . Veel proberen te genieten dus…. .

    Hartelijke groeten,

    je oude vriend Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien