West aan Zee

4 Comments

West aan Zee dankt zijn bestaan aan de NV Exploitatiemaatschappij Terschelling. Deze, in het begin van de twintigste eeuw opgerichte NV, had ten doel de bouw van een badplaats in de duinen van Terschelling tussen de strandpalen 8 en 12. De maatschappij heeft zich beperkt tot het uitgeven van percelen in erfpacht voor de bouw van zomerwoningen. Als gevolg hiervan ontstonden in de duinen de nederzettingen van recreatiewoningen Midsland aan Zee en West aan Zee. Het duingebied tussen beide nederzettingen was ook bestemd voor de bouw van recreatiewoningen. Dit plan is nooit gerealiseerd. In 1965 heeft Staatsbosbeheer de pachters van de in dit gebied liggende kavels uitgekocht. De NV Exploitatiemaatschappij Terschelling werd eveneens door Staatsbosbeheer opgekocht, en vervolgens opgeheven. Van de oprichting van een badplaats van betekenis is op Terschelling niets terechtgekomen.

Categories: Terschelling

4 Replies to “West aan Zee”

 1. Beste Jan Vermeulen. Wat een prachtige aquarellen van West aan Zee. Je hebt de sfeer goed geraakt.
  Mijn naam is Peter Beijnes en ik kom al vanaf 1960 op Terschelling en in West aan Zee en heb daar ook een huisje. Op WaZ hebben wij onze eigen liedjes en ook onze eigen website http://www.westaanzeedorp.nl . Hierin proberen wij ” het verhaal” van WaZ op te schrijven. Ik wilde een stukje over de Exploitatie Maatschappij Terschelling gaan maken toen ik op jouw website stuitte en jouw verhaal over WaZ. Ik wilde je vragen of ik afbeeldingen van een paar van jouw WaZ aquarellen op onze site mag plaatsen en ook een link naar jouw site.
  Ik hoop van je te horen.
  Groet
  Peter Beijnes

  1. Beste Peter,

   Dank voor het compliment. Ik vind het geen enkel probleem als je mijn aquarellen hiervoor gebruikt. Ik zou het wel fijn vinden als je wel even de bron vermeld.
   Succes met de website!

   Jan

 2. Hallo Jan,

  wij intmoetten elkaar gisteren bij Croos, daar gaf je mij je kaartje.
  Ik heb de aquarellen bekeken en ik zag er wel een paar mooi bijzitten.
  Die korenbloemen vind ik prachtig en andere met bloemen vond ik ook erg mooi, treffend.
  Ik moet ook echt aan de slag!

  Groet,
  Jolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien